top of page

Dit helpt als je worstelt met jezelf

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Soms heb je van die dagen dat je het liefst met je hoofd onder een dekbed blijft liggen. Je bent moe en hebt een rotgevoel. Je worstelt vooral met jezelf, piekert en weet niet wat je moet doen om je wat beter te voelen.We snakken allemaal naar structuur, orde, duidelijkheid. We willen weten wat we kunnen verwachten. We willen ons leven indelen en plannen, zodat we een gevoel van controle kunnen ervaren.

“Relax. Nothing is under control.”

Toen ik hoorde dat ik een verhoogd risico had op terugkerende tumoren besloot ik dat ik alleen nog maar gezond zou leven. Ik had bedacht dat dat het risico zou stoppen. Ik sportte alsof ik mee ging doen aan de Olympische Spelen, schrapte de suiker, alcohol en rood vlees van mijn menu en knaagde alleen nog maar op rauwkost, zuurdesembrood met van die reformwinkelsmeersels en noten. En voelde me doodongelukkig. Ik werd er ook doodmoe van. De acupuncturist overtuigde me daarmee te stoppen omdat ik hiermee juist het tegenovergestelde bereikte. ‘Als je vanuit strengheid je lichaam voedt raakt die gestrest. Genieten ontspant.’ Nou is het ook niet zo dat ik daarna al het gezonde eten overboord kieperde maar mijn houding ontspande. Ik eet nu 80% lekkere en gezonde voeding en 20% iets minder gezonde vulling, een stukje appeltaart, een wijntje en af en toe een heerlijk frietje met mayo. Heerlijk!


Ook dit gevoel gaat weer voorbij


Het leven is onvoorspelbaar en dat maakt ons doodsbenauwd. We weten inmiddels natuurlijk ook wel dat het leven zich niet laat controleren. Als je je slecht voelt wil je daar het liefste van weglopen. We gaan bijvoorbeeld eindeloos scrollen op Instagram, eten een zak drop of blijven piekeren. Piekeren is voor je brein ook een vorm van controle. Wat helpt is dat je bewust bent dat alles tijdelijk is en dus weer voorbijgaat. Hoe rot je je ook voelt en denkt ‘dit komt nooit meer goed,’ het gaat weer voorbij.


Dit helpt meteen


Hoe dan wel? Er is één simpele en gratis manier om de situatie te verbeteren, en dat is door te ontspannen. De weerstand stopt als je waar je tegen worstelt loslaat en met je achterwerk in je rotgevoel gaat zitten. Adem een paar keer diep in, voel, observeer het gevoel en laat het door je lijf gaan. Ga er niet over nadenken. Dat lucht op. Het kost je lijf ongeveer 90 seconden om een gevoel te doorleven. Je maakt ruimte voor iets goeds. Loop je ervan weg dan komt dat gevoel als een bal die je onder water probeert te drukken steeds weer omhoog op onverwachte momenten.


Instant ontspanning

  • Ga zitten en sluit je ogen (nadat je dit gelezen hebt natuurlijk)

  • Haal diep adem in … houd vast … en adem weer uit.

  • Ga na waar er spanning in je lijf zit en laat die stukje bij beetje los. Ga in gedachten langs je voorhoofd, kaken, mond, nek, schouders, armen, handen, borst, buik, rug, benen, onderbenen en blijf met je gedachten bij je voeten.

  • Adem weer in … houd vast … en adem weer uit.

  • Ontspan nog meer.

  • Doe dit net zo vaak als je fijn vindt.

  • Open daarna zachtjes je ogen en kijk ontspannen om je heen.

  • Rek je lekker en voorzichtig uit.


Minder worstelen met jezelf en meer worstelen met je spieren (in mijn geval, als stijve hark)

7 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page