top of page

Kunnen deze vier vragen je leven verbeteren?

Bijgewerkt op: 31 dec. 2023

Ken je The Work van Byron Katie al? Zij is wereldberoemd geworden nadat ze een manier publiceerde waarmee je je gedachten, die je laten lijden, kunt opsporen en onderzoeken. Het is een methode om vrede in jezelf en de wereld om je heen te vinden met behulp van vier vragen. Alles om je gelukkiger te voelen.

Wie is Byron Katie?

Ze is een Amerikaanse vrouw die op haar 36e een bijzondere ervaring had. Ze was al jaren zwaar depressief. Maar op een morgen wordt ze wakker met een inzicht: de oorzaak van haar depressie ligt niet aan de omstandigheden maar in wat zij gelooft over de omstandigheden. Dit is het startpunt van het wereldberoemde 'The Work.' Ze ontdekt dat ze lijdt doordat ze gelooft dat iets, anders zou moeten zijn dan het is. Bijvoorbeeld dat haar man meer naar haar zou moeten luisteren.(Dat lijkt me sowieso kansloos) En dat ze vrede voelt als ze deze gedachte niet gelooft. Ze beseft dat de oorzaak van haar depressie ligt in wat ze gelooft over de wereld om haar heen. Katie ontdekt dat het geluk vinden andersom werkt. In plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over 'hoe het zou moeten zijn,' kunnen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te accepteren kunnen we juist alle vrijheid en vreugde ervaren.

het gevolg van dit inzicht? Katie ging van een bedlegerige, suïcidale vrouw naar een energieke vrouw die vol was van alles wat het leven brengt.

De 4 vragen van Byron Katie

De Vier Vragen bij een gedachte:

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder de gedachte


Soms, of eigenlijk best vaak kunnen gedachten een loopje met je nemen. Zeker als je een heftige periode hebt gehad. Omdat ons brein in ons hoofd zit om ons in leven te houden en niet om ons gelukkig te maken zal die vooral gefocust zijn op problemen en daar een gedachtespiraal van maken om jou in zijn greep te houden. De 4 vragen van Byron Katie bevrijden je en geven je lucht.Download The Work en ga ermee aan de slag


The work van Byron Katie
.
Download • 221KB


Download deze schriftelijke meditatie


the work een schriftelijke meditatie
.pdf
Download PDF • 88KB

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page