top of page

Hoe ik mijn ego ontdekte en wat ik daarvan leerde

Bijgewerkt op: 31 dec. 2023

Oprah Winfrey vertelt hierover, nou ja niet over mij natuurlijk maar over het ego, in een prachtig video onderaan deze blogpost.

Het ego en jezelf


Toen ik 40 was, zo’n 19 jaar geleden, zat ik niet alleen in een borstkankertraject maar bleek mijn huwelijk ook niet bestand te zijn tegen ‘wat tegenslag van mijn kant.’ Zijn tegenslagen kon ik al jaren prima aan maar mijn tegenslag bleek een brug te ver te zijn voor mijn ex.

Tijdens een nacontrole vertelde ik de oncoloog dat ik ging scheiden. Tot mijn verbazing vertelde ze dat heel veel relaties naar de knoppen gingen door borstkanker. De andere kankers weet ik niet. Een halve tiet of geen tiet is natuurlijk ook best wennen.Uiteindelijk kwam ik er in m’n uppie weer bovenop en ik nam me voor dat ik wat beter voor mezelf zou zorgen en meer mijn eigen pad zou volgen. Ik had me jarenlang, onbewust, als een soort Moeder Theresa op alles en iedereen gestort. Ik ontdekte tijdens die kankertijd dat ik mijn zuurstofmasker altijd eerst aan een ander gaf ipv aan mezelf waardoor ik helemaal niet toekwam aan mijn eigen behoeften. Ik vloog notabene als stewardess de wereld rond en zou beter moeten weten. Als je je zuurstofmasker aan een ander geeft ben je binnen 40 seconden dood.Afijn, ik werd weer verliefd op mannen die wel konden leven met een klein litteken en verhuisde uiteindelijk van Nijmegen naar Amsterdam voor mijn huidige vriend. Daar kreeg ik tot mijn grote verontwaardiging weer kanker. Ik had potverdorie zo mijn best gedaan om gezond te leven.


Mijn ego knakte. Alles wat vrouwelijk aan mij was, verdween. Mijn baarmoeder en bos met krullen, beide tieten en taille. Ook alles wat mijn leven glans gaf was, bleek, achteraf tijdelijk, verdwenen. Mijn baan bij de KLM, mijn slipper-bedrijf Bandajanas, en de onuitputtelijke energie.

Wat bleef er van mij over nu al het andere verdwenen was?Bijna twee jaar was ik ziek. Mijn vriend bleef wel bij me, hij is mijn held. Ik stapte noodgedwongen uit de ratrace van het leven en belande op de bank.


De vraag die me bezighield was: wat blijft er van mij over:

Zonder baan als stewardess?

Zonder tieten en een bos krullen?

Zonder een eigen bedrijf?

Zonder een gezond lijf?

Met 8 kilo extra gewicht door chemo’s en hormoonpillen?


Alles! Ik ontdekte mijn innerlijke krachtput en dat alles wat ik had, de omstandigheden, zoals mijn baan, vriend(en), ziekte, huis, meningen van anderen, enzovoorts, veranderlijk is.

Je hebt een vriend, een baan, een huis, een ziekte, een vriendin en een ego.


Maar vanuit alles in jezelf kan je altijd en overvloedig opnieuw creëren vanuit bewuste gedachten.

Ik ben Evelien, creatief, vindingrijk, ondernemend, avontuurlijk en soms een beetje gek.Die ontdekking gaf me heel veel power. Want ineens werd me duidelijk dat niet de omstandigheden bepalen hoe goed ik me voel. Nee de gedachten bepalen hoe ik me voel.

Kan je je voorstellen hoeveel regie je ineens op het leven hebt als je je bewust wordt van je gedachten over iets wat je overkomt? Wat niet wil zeggen dat je ineens hierdoor een soort ‘hallelujah-leven’ krijgt. Je moet tenslotte maar afwachten wat er allemaal op je pad ligt.


Als je je bewustzijn vergroot zie je dat wat anderen zeggen over jou niets over jou zegt maar alles over de ander. Als je hier niet bewust van bent geef je anderen de macht om jou een sh#tgevoel te geven. Besef dat je altijd kan kiezen hoe je over iets denkt. Hierdoor houd je de regie over je gevoel.Een gedachte veroorzaakt een gevoel die weer tot een actie leidt.Een bewuste, goede gedachte zorgt voor een beter gevoel waardoor je een betere actie onderneemt.


Wij mensen vinden de hele dag van alles van elkaar, een paar seconden. Ook al please je je de hele dag suf dan nog zijn er zoveel mensen die dat weer niks vinden. Allemaal verloren energie. Jezelf zijn. Dat is het enige wat je hoeft te doen.

Iedereen is anders, dat is toch hartstikke leuk?Oprah kan het natuurlijk veel beter vertellen:


37 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page