top of page

Hoe zorg je goed voor jezelf?

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Goed voor jezelf zorgen wordt soms nog weleens gezien als egoïstisch. Vooral vrouwen vallen elkaar graag af. Veel mannen zijn al gewend dat iedereen goed voor ze zorgt dus vinden ze zelfzorg heel normaal.Als je in behandeling bent loop je onder een grote paraplu van zorg. Als je daarmee klaar bent is die paraplu ineens weg, maar je zorgen over je gezondheid niet.Wat heb ik nu nodig?


“Je hoeft niet sterk te zijn om iets vast te houden. Maar soms moet je sterk zijn om iets los te laten - Toon Hermans -

Een aantal maanden na het tweede kankertraject voelde ik me na wat

goed-mijn-best-doen-om-te-herstellen, slechter dan ooit. Ik was in de war omdat ik veel dingen die ik voor de kanker altijd had gedaan niet meer kon of dat ze me geen voldoening meer gaven. Hoe minder het lukte hoe harder ik mijn best deed. Ik wenste dat het weer zou worden zoals het was. Ik had tot de kanker een fulltimebaan als stewardess en daarnaast een eigen bedrijf gerund. Nu denk ik achteraf: ‘meid, serieus, wat was je mee bezig?’ Maar ik had echt niet in de gaten dat ik dat niet meer kon en het nooit meer

zou worden zoals het was. En dat gaf stress en spanning. Ik zorgde niet goed voor mezelf en ging piekeren en bleef het steeds maar weer proberen. Vasthouden aan het oude leven. Uiteindelijk ben ik hulp gaan zoeken in het Helen Dowling Instituut en daar werd ik me bewust van het feit dat ik een nieuwe weg in het leven moest gaan vinden. En dat is helemaal gelukt! De grootse vooruitgang maakte ik toen ik een eenvoudig zinnetje ging toepassen:Past dit nog?


Ik ging alle rollen die ik in het leven had, onderzoeken. Bijvoorbeeld mijn rol

als stewardess, partner, vriendin, ondernemer. Ik ging ook onderzoeken of de vormen zoals mijn woning, woonomgeving, voeding, sport en ontspanning nog bij me pasten.

Iedere keer als ik spanning of stress voelde bij iets of iemand vroeg ik mezelf af: past dit nog? Ik had een schrijfboekje om de antwoorden op te schrijven. Dit heeft me ontzettend goed geholpen in het helder krijgen van wat er allemaal gebeurd was en hoe dit mijn leven had beïnvloed. Nadat dit helder en duidelijk was wist ik wat ik nog wel kon. Waar ik naar verlangde en wat mij nog steeds blij maakte. Piekeren over dingen zorgen ervoor dat je steeds verder van de oplossing komt. Neem het heft over je gedachten in eigen handen. Spanning hoort bij het leven, daar weten we inmiddels alles van. Innerlijke rust en ontspanning ervaren kan je oefenen en leren.Zorg goed voor jezelf alsof je een kostbare auto bent


  • Tank op tijd bij om niet stil te komen staan

  • Tank de juiste brandstof

  • Rijd niet te hard. Dat kost teveel brandstof.

  • Geef jezelf regelmatig een 'APK.' Dat voorkomt meer onderhoudskosten.

  • Geef jezelf regelmatig een was-en waxbeurt om stralend door het leven te gaan

  • Focus op je eigen weg6 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page