top of page

Dit kunnen we leren van Holocaust overlever Edith Eger

Bijgewerkt op: 31 dec. 2023

Edith Eger is 16 jaar oud als ze in de Tweede Wereldoorlog wordt gedeporteerd naar concentratiekamp Auschwitz. De verschrikkingen die ze daar meemaakt vormen de basis van veel inspirerende levenslessen die ze deelt met de wereld.




Hoe donker haar dagen in het kamp ook waren, Edith Eger ziet de tijd die ze in Auschwitz doorbracht als hét moment waarop ze ontdekte waar het leven om draait. Hier heeft ze geleerd haar gedachten te sturen, denkend aan wat haar moeder haar vertelde in de trein richting het kamp: ‘Onthoud dat niemand je gedachten van je af kan pakken.’ In het kamp ontwikkelde Edith Eger een mantra dat ze elke dag herhaalde:




'Als ik vandaag overleef, zal ik morgen vrij zijn'


Je kunt niet helen wat je niet doorleefd hebt


In 1949 vlucht Edith Eger, na bedreigingen van de communisten, naar de Verenigde Staten. Ze begint aan een studie klinische psychologie en haalt een diploma. Ze opent een kliniek in Californië, waar ze onder andere veteranen met oorlogstrauma's behandelt.

Maar ook zelf heeft ze last van oorlogstrauma's en spreekt jarenlang met geen woord over haar verleden. Er kleeft een enorm schuldgevoel aan haar: waarom heb ik de holocaust wél overleefd?



Edith Eger gaat terug naar Auschwitz om te helen


Toen Edith besefte dat ze echte vrijheid alleen kon bereiken door te vergeven en los te laten, bracht ze nog één keer een bezoek aan de plek die haar voor het leven getekend én gevormd heeft. Terug in Auschwitz lukte het Eger de schuldgevoelens toe te kennen aan de daders, en haar eigen onschuld terug te eisen.


Uiteindelijk besluit Edith de stilte over haar bewogen verleden te doorbreken. Op haar negentigste verschijnt haar boek De keuze, een prachtig en inspirerend boek. Drie jaar later verschijnt haar tweede boek Het geschenk, waarin ze haar lezers in twaalf levenslessen begeleidt op een universele reis naar vrijheid en genezing.

Door de jaren heen heeft het levensverhaal van Edith Eger al miljoenen mensen geïnspireerd. Haar psychologische kijk op het verleden én heden biedt een goed perspectief op hoe om te gaan met ingrijpende gebeurtenissen en trauma’s. ‘Want’, vertelt Eger, ‘iemands lijden kun je niet met elkaar vergelijken. Het gaat erom wat je er mee doet.’




Ik las over Edith Eger toen ik zelf vastzat. Haar boek 'De Keuze' heeft mij geholpen om de regie over mezelf terug te pakken. Een echte aanrader!


Bron: KRO/NCRV

24 weergaven0 opmerkingen
bottom of page