top of page

Maak de balans van je leven op met deze fijne tool

De diagnose kanker en alles daarna kan jezelf en je leven -zacht uitgedrukt- uit balans halen. Als je niet weet waar je moet beginnen om weer wat beter in balans te komen is het Spinnenweb van Positieve Gezondheid een geweldige tool om inzicht in jezelf en je leven te krijgen.Waar sta je nu en waar wil je naartoe? Waar heb je teveel of te weinig van om daar naartoe te gaan? Energie? Pijn? Negatieve gevoelens? Zorgen? Geld? Slaaptekort?Je leven is uit balans. En dan?

Als je bijvoorbeeld met een zak meel uitschiet en er teveel in het bakje van je keukenweegschaal komt en je gebruikt die 123-gram-teveel om je brood te bakken weet je achteraf hoe het komt als dat gebakken brood niet te pruimen is. Een paar gram meer of minder maakt niet zoveel uit maar 123 gram wel. Zo is dat in het leven natuurlijk ook. Die liters chemo, minutenlange bestralingen, tientallen operatieminuten, zenuwslopende dagen van wachten op uitslagen, teleurstellende belminuten met 'vriendinnen' of je werk, hebben invloed op jou en je leven. Door alles wat er als een brij op je bord is komen te liggen is het ook niet meer te pruimen. Maar anders dan met het meel weet je nu misschien niet zo goed wat je op de weegschaal van je leven moet weghalen of toevoegen.Wie of wat kan je helpen om inzicht te krijgen waar je uit balans bent geraakt?Met behulp van het Spinnenweb van Positieve Gezondheid maak je de balans op


Wat is Positieve Gezondheid? Positieve Gezondheid kiest ervoor om anders naar ziekte te kijken want mensen zijn niet hun aandoening. Toch ligt daar de focus, meestal, op in de zorg. Alle aandacht gaat uit naar de klachten en gezondheidsproblemen van patiënten, en hoe ze die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.
Hoe kun je inzicht krijgen in waar je uit balans bent?


Vul deze digitale vragenlijst in en je brengt in kaart hoe jij je gezondheid ervaart. Waar ben je uit balans en waar niet? Dan ga je kijken wat voor jou echt belangrijk is en wat je zou willen veranderen. Daarna bedenkt je wie of wat kan helpen om de situatie te verbeteren.Deze aflevering van de Podcast 'over koetjes & kanker helpt je daarbij


In deze aflevering ging ik in gesprek met Marcia de Groot. Zij weet alles over Positieve Gezondheid. Marcia werkt ook als coördinator in het Adamas Centrum voor leven met en na kanker waar ze de gasten helpt te dealen met de gevolgen van kanker.


Dat kankerbehandelingen je lijf beschadigen dat snappen we vaak wel maar wat de impact op onze geest, werk, sociale leven en dagelijks functioneren heeft dat is vaak niet helemaal duidelijk. Het is een verwarrende periode waarin de vraag 'wat heb ik nodig?' niet genoeg wordt gesteld doordat er alweer zoveel van je wordt verwacht want je bent toch beter?


In deze aflevering ontwarden we, met behulp van Mijn Positieve Gezondheid, problemen waar vrouwen na een kankertraject tegenaan kunnen lopen en geeft Marcia praktische tips hoe je ze kunt verminderen of oplossen.
10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page