top of page

6 tips om te ont-kankeren

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

We hebben een mooi woord voor vrouwen die een kind hebben gekregen: 9 maanden op, 9 maanden af. Ont-zwangeren om te herstellen na de bevalling.Als je kanker hebt gehad moet je ook ont-kankeren. 1 jaar kankerbehandelingen, 1 jaar of minder/meer, ont-kankeren. Uiteraard zal dat afhangen van allerlei factoren maar het besef dat je moet ont-kankeren om weer lekker in je vel te komen zitten is goed om te weten.


Sommigen gooien de pruik in de kliko en pakken meteen weer de draad van het leven op. Dat zijn er maar een paar. Lichamelijk herstellen en mentaal herstellen is nodig voordat je verder kunt, anders krijg je dat later keihard terug. Stilstaan. Bedenken wat een tijd je hebt hebt gehad. Voel. Kijk terug. En besef dat dat allemaal voorbij is. De kanker is weg (net als die zwangerschap). Je lijf is beschadigd door de behandelingen tegen kanker. Een pas bevallen lijf kan ook pittig beschadigd zijn en de emoties vliegen je om de oren. Jij hebt de behandelingen gedaan om door te kunnen leven. Dat heeft misschien wel veel gekost. Het wordt tijd om de schade op te nemen. Een plan voor herstel te maken.


Neem de tijd om te ont-kankeren. Niet meer ziek zijn betekent niet dat je alweer beter bent.6 tips

We kunnen niet ons verleden veranderen maar vanaf nu wel de toekomst.


1. Vermoeidheid.

Zo help je je lichaam: rust/beweging/praten met een deskundige/dingen doen waar je blij van wordt en energie krijgt. Lachen.


2. Onzekerheid of de kanker echt weg is.

Zo help je je lichaam: Doe dingen waarmee je kan verbinden met je lijf. Bijvoorbeeld: yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, wandelen, fietsen, fysiotherapie, jouw verhaal in een sjaal therapie.


3. Angstig.

Zo help je je lichaam: praten (met lotgenoten) en alles hierboven. Journalling (maak een dagboekje om je zorgen in te dumpen)


4. Werkproblemen.

Zo help je je lichaam: vraag aan jezelf ‘wat wil ik hiermee?’ wat heb ik nu nodig? Geef je grenzen aan. Misschien ontdek je wel dat er een diep verlangen opborrelt en dat je lijf zegt ‘zullen we die foodtruck gaan opzetten?’ of ‘ik zou wel die of die cursus willen doen omdat ik graag dat of dat wil worden.’ re-turn.nl


5. Relatieproblemen.

Geef jezelf en de ander de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Zoek wat er wel is. Focus daarop. Ipv wat er allemaal mis is. Ga dat uitbreiden. Lees en praat erover met deskundigen.


6. Je weet het allemaal niet meer. Je voelt je al een hele periode down.

Ga hulp vragen. Kijk op onze website bij hulplijnen. Ieder moment van de dag kan je besluiten dat je het niet meer allen kan. Joepie! Er zijn heel veel mensen die klaar staan om je te helpen. Je doet anderen daar ook een enorm plezier mee.
24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page