Spreker
Waar heeft ze het over?
De sleutel naar een gelukkiger leven
​
"Wij mensen voelen ons vaak moe, leeg en uitgeblust omdat we niet doorhebben waarvoor we gemaakt zijn, wat er allemaal in ons aanwezig is. We racen maar door en geven nog wat extra gas als we een nieuwe potentiele belofte van geluk in de verte zien.
Als ik die baan krijg dán word ik gelukkig. Als ik 5 kg afval dán word ik gelukkig. Als ik af ben van die zeikerd dán word ik écht gelukkig.
Alles wat leeft, behalve de mens, doet precies waarvoor die bedoeld is. Een tulp is een tulp, een perenboom een perenboom en een herdershond is een herdershond. En wij mensen? Wij hebben een denkend brein. Een perenboom heeft geen gedachten als ‘oh was ik maar een appelboom want die zijn veel belangrijker, ik ben niet goed genoeg. Wij mensen dus wel. En dat komt omdat er twee identiteiten in ons huizen. Ons zelf en ons ego. Ik besta dus uit Evelien, mijn zelf en Egolien, mijn ego.
​
Als je begrijpt waarom dit zo is dan heb jij ook de sleutel naar een gelukkiger leven te pakken waarvoor je graag de wekker zet
De kracht van een piepkleine stapje
Een workshop waarin ik laat zien hoe deze methode mijn leven heeft verbeterd.
De KAIZEN METHODE
Laat je mentale kompas in een nieuwe richting wijzen en je brein doet de rest.
Wat is dat precies?
Met de wetenschappelijk bewezen Kaizen methode verbeter je je leven met behulp van belachelijk kleine stapjes. Door met die kleine stapjes te starten verlaag je de drempel naar een nieuwe gewoonte.
Pas als je iedere dag iets kleins verbetert, kunnen grote dingen gebeuren
Herhaling is de sleutel
Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen. De kleine stapjes omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. Daardoor zijn we bereid om steeds weer een volgende stap te zetten. Net zolang totdat het een nieuwe gewoonte is geworden.
Dus in plaats van dat er alarm wordt geslagen in ons brein omdat we geen zin zouden hebben om aan de slag te gaan met een grote gedragsverandering, sluipen we als het ware in inimini stapjes om de amygdala heen. Ons brein maakt zonder dat die het in de gaten heeft een nieuwe weg aan, een nieuwe betere gewoonte.
Ik stuitte op deze interessante methode bij toeval toen ik zocht naar een ander boek bij de bieb. Ik las het boek De kunst van Kaizen, geschreven door Robert Maurer. Hij is hoogleraar aan de medische faculteit van de Universiteit van Californië en geeft wereldwijd lezingen. In het kort komt het erop neer dat met het zetten van belachelijk kleine stapjes je een blijvend resultaat krijgt binnen de mogelijkheden die er al zijn is. Er hoeft weinig veranderd te worden.










