Ik maak ingewikkelde dingen simpel, behapbaar & leuker

Begin de dag met een dansje...

Begin de dag met een dansje...

Video afspelen

Gelukkig zijn

Ik dacht tot mijn 51e dat ik dat wel was. Ik had namelijk altijd ontzettend veel redenen om gelukkig te zijn: Ik had een keer borstkanker overleefd, werkte als stewardess bij de KLM (dat was vroeger een baan om jaloers op te zijn bij een bedrijf waar bijna iedereen ook op de een of andere manier trots op was) Ik had ook nog twee gebroken harten overleefd en latte inmiddels alweer drie jaar met een hele leuke collega in Amsterdam. Ik runde daarnaast een bedrijf, een zelfontworpen, slipper-merk en was gezond. Allemaal redenen die je gelukkig maken, toch?

Toen kwam, 6 jaar geleden, de tweede borstkankerdiagnose. Die veegde als een grote bezem in één haal alles onderuit.

Na 28 jaar onderweg te zijn geweest lag ik ineens in mijn appartement vooral in bed of op de bank. Mijn nieuwe leven bestond uit het afronden van allerlei nare behandelingen, het verwerken van tegenvallende uitslagen en alle verwarring daaromheen.

Op een dag kwam mijn vriend, na een reis van vier dagen, bij mij.

Hij gooide de deur van de woonkamer open en riep ondertussen enthousiast…“hé stuk!”

 

 

Ik hoor je denken. Stuk?!

Hij ging koffiezetten en plofte met z’n bakje koffie naast mij op de bank. Ik was ondertussen behoorlijk geïrriteerd geraakt door zijn ‘compliment’ en zei: ik heb liever dat je niets zegt dan dat je iets ongeloofwaardigs zegt. Mateo zei daarna doodleuk “maar mop, je bént een stuk,” niets verandert daaraan. Ook al amputeren ze ook nog een arm, jij zal altijd Evelien blijven…

 

Nadat Mateo weer weg was gegaan bleef het maar razen in mijn hoofd. Hij had iets in mij geraakt. Wie zag hij? Wat zag hij? Hij zag mij maar wie is dat dan? Ik zag niet wat hij zag.

Want wat blijft er van mij over als ik kanker heb? Wat blijft er van mij over als ik geen stewardess meer ben? Wat blijft er van mij over als ik geen attente vriendin kan zijn?

Wat blijft er van MIJ over als…mijn LEVEN  in puin valt?

Ik wilde ook zien wat mijn vriend zag en ging op zoek…ik las meters boeken over zelfontwikkeling, mindset, geluk enzovoorts…en vond het niet. Ik kon er met mijn verstand niet bijkomen. Ik raakte steeds meer in de war, was inmiddels genezen, vloog weer als stewardess, pakte het leven weer op maar voelde ergens een leegte. En wat doet een mens vaak als die een leegte voelt? Opvullen. Sommigen vullen dit op met drank, eten, seks, werk of Netflix. Ik vulde dit op met ‘extreem gezonde dieten’ en een verhuizing. Helaas vond ik daar het geluk ook niet. Ik bereikte daar de bodem van de put want de verhuizing bleek de leegte in mezelf niet op te vullen. En nu?

Het voordeel van een bodem is dat het alleen maar beter kan worden.

 

Een aantal maanden later kwam corona om de hoek zeilen en de intelligente lockdown. Rust! Ik kreeg van een vriendin een drieweekse meditatie challenge van Deepak Chopra met daarbij een oefening waarbij ik van alles moest opschrijven. Een begeleidende meditatie volgde achteraan. In het begin was het best wennen om iedere dag hiermee te beginnen maar naarmate de dagen volgden begon ik ernaar te verlangen. Het was alsof de grote kluwe gedachten met de dag meer uit elkaar gehaald werd. Op de 14e dag gebeurde er iets wonderlijks: Terwijl ik op mijn bed lag met Deepaks stem door mijn oortjes zag ik ineens mezelf. Ja precies, ik vond het ook best gek. Niet hoe ik eruit zag, maar als wie ik ben en wat ik kan. Ik zag dat er in mijn lijf twee personen huizen: Evelien & Egolien. Ik begreep de rol van Egolien.

“Je ziet het pas als je het doorhebt,” zoals Johan Cruyff zo mooi zou zeggen.

Ik sprong mijn bed uit, ging aan tafel zitten en begon te schrijven. 30 dagen lang, in de intelligente lockdown, achter elkaar door, zo’n 5 pagina’s per dag. Ik begreep ineens waarom ik me diep van binnen soms zo leeg voelde, onzeker was en stoer deed. Ik begreep ook waarom ik soms zo’n moeite had met relaties en waarom ik mensen soms niet begrijp.

Ineens zag ik wat er in mij zat, wat mij voldoening geeft, wat mij opvult en waar ik gelukkig van word.

Je hoeft hier niets voor te doen. Je hoeft het alleen maar te begrijpen.

Ik leg je alles uit in 'Dit boek brengt geluk.'

kanker